Skip to content
  • Home
  • Blog
  • Home
  • Blog
on 10 juni 2021

Druk met wildpluk

Blog

Pluk jij wel eens in het wild? Bloemen of vruchten waar je iets mee maakt? Ik vind dit heerlijk om te doen, maar nu hebben we het geluk een aantal dingen in de tuin te hebben.

Zo maakte ik van lieve vrouwe bedstro, ook wel walstro genoemd, gelei, siroop en panna-cotta. Dit groene lage plantje heeft witte bloemetjes en het hele plantje geurt heerlijk. De geur komt tevoorschijn als je het plantje plukt en een tijdje laat liggen. Vroeger werd het gebruikt om linnenkasten mee op te frissen. Maar omdat ik dat niet nodig vind en koken leuker vind dan schoonmaken, heb ik onze voorraadkast met allerlei eigengemaakte producten opgevuld.

Van mijn vader heb ik een aantal jaren geleden een aantal rabarberplanten gekregen. Ook daar ben ik mee aan de slag gegaan. Ik maakte er taarten, curd en siroop van. En omdat de plant nog steeds stengels geeft, ga ik hier nog even door. Ik heb tot de 21e, daarna wordt er een stofje aangemaakt wat het minder geschikt maakt om te eten.

En dan is er ook nog de vlier. Deze struik maakt me geweldig blij. Ik maak er siroop van en daar maak ik weer taarten mee. Ook probeer ik er een licht alcoholisch drankje mee te maken, maar dit is de laatste jaren mislukt. Ik ga nu voor een nog schonere werk- en bewaarmethode en hoop dat het dit jaar weer mag lukken. De vlier vind je in grote getale in natuurgebied en de siroop is heel makkelijk om te maken. En het is zó lekker..

Recept vlierbloesemsiroop

15 bloemschermen van de vlier
600 – 750 gram suiker (ik gebruik altijd kristalsuiker)
1 – 2 citroenen

Verzamel de bloemschermen en leg ze thuis even neer. Dan kunnen eventuele beestjes eruit kruipen.
Knip vervolgens de bloemetjes eraf, laat ze in een grote pan vallen. De grote groene takjes probeer je zoveel mogelijk er niet bij te doen. Bedek de bloemen met water. Zorg ervoor dat ze maar net onder staan. Hoe minder water en hoe meer bloemen, hoe sterker de limonade zal worden. Snijd de citroen in plakken en doe deze erbij. Roer eventueel om.

Dek de pan af, dit kan met een deksel. Laat dit twee dagen staan op een niet te warme plek. Roer tussendoor een keer om. En ruik! Daar word je zo blij van..!

Na twee dagen giet je het mengsel door een schone theedoek in een andere pan. Knijp de theedoek uit, dit zorgt ervoor dat er ook citroensap bij komt. Dit zorgt voor nog meer frisheid. De hoeveelheid die je overhoudt, meet je af. Heb je een liter vloeistof, dan doe je 500 gram suiker erbij. Je neemt de helft aan suiker van de hoeveelheid vloeistof. Er zijn ook recepten die dit 1 op 1 doen, dat kan ook, maar ik vind dit persoonlijk te zoet.

Je maakt flessen schoon waar je de siroop in doet. Dit kan door ze goed uit te koken, maar 10 minuten in de oven op 110 graden kan ook.

Vervolgens warm je de vloeistof op en laat hierin de suiker oplossen. Breng het langzaam aan de kook en laat dit even zachtjes doorkoken. Vervolgens doe je de warme vloeistof (je siroop!) in de warme flessen en sluit je de flessen af. Laat dit afkoelen voordat je het wegzet. Wanneer het is afgekoeld, is het gereed voor gebruik en heb je heerlijke eigen gemaakte vlierbloesemlimonadesiroop.

* je wast de schermen niet, doe je dit wel, gaat er smaak verloren.
* zorg voor weinig temperatuur verschil tussen de flessen en de vloeistof. Het beste is dit zo warm mogelijk te doen, maar het mag van de kook af zijn. Dat is ook echt beter voor je eigen veiligheid. Is het temperatuurverschil te groot tussen de fles en de vloeistof, kan je fles breken..
* dit recept is voor limonadesiroop, je gebruikt het net als elke andere aanmaaklimonadesiroop.

Wanneer je dit gemaakt hebt, weet je hoe de zon smaakt! Wat een feest!

Het lieveheersbeestje bezoekt de vlier ook graag. Voor het stuifmeel en de luizen die er eventueel zijn. Pluk daarom niet te veel, de insecten moeten er van leven en die hebben we gewoon hartstikke nodig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fotogalerij

Instagram

Alle berichten

  • januari 2022 (1)
  • augustus 2021 (2)
  • juni 2021 (2)
  • april 2021 (3)
  • maart 2021 (2)
  • november 2020 (1)
  • oktober 2020 (4)
  • september 2020 (1)
  • augustus 2020 (2)
  • instagram
  • facebook

wilmanatuurlijk@gmail.com

* Alle inhoud op deze site is eigendom van Wilma Natuurlijk. * Wil je een foto of tekst gebruiken voor eigen publicatie? * Neem dan hierover contact met mij op. * | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress